Skyddet blir starkare för visselblåsare

ARBETSRÄTT. Arbetsgivare som försöker straffa medarbetare som varnar om missförhållanden på arbetsplatsen kan bli skyldiga att betala skadestånd. Det är ett av regeringens förslag för att stärka skyddet för visselblåsarna.

– Regeringen vill att fler allvarliga missförhållande ska komma upp i ljuset och åtgärdas. Då tror vi att det behövs ett skydd för att fler ska våga slå larm, säger Ylva Johansson (S) till Altinget.

Genom en ny lag hoppas regeringen att skyddet för de som varnar om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen ska bli starkare. Visselblåsare om utsätts för repressalier av arbetsgivaren ska därför ha rätt till skadestånd. Den nya lagen som regeringen är tänkt att fungera som ett komplement till det grundlagsreglerade meddelarskyddet och lagen om anställningsskydd (LAS).

Att anställda som har slagit larm om ett allvarligt missförhållande placeras i källaren eller inte får sitt vikariat förlängt kan uppfattas som en repressalie. Det blir då arbetsgivarens skyldighet att visa att det fanns legitima skäl till detta. Det är samma sätt att bygga upp bevisningen som i diskrimineringslagen.

Login