Stress på jobbet ska motverkas med nya föreskrifter

ARBETSMILJÖ. Över hälften uppger att de känner någon i riskzonen att bli sjuk på grund av stress på jobbet enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket. Inom kort införs myndighetens föreskrifter som ska förebygga psykiskt ohälsa på arbetet.

När Arbetsmiljöverket undersökte hälsotillståndet på arbetsplatser svarade över hälften av tillfrågade arbetsgivare och arbetstagare att de känner någon som riskerar att bli sjuk på grund av stress på arbetet. Sedan 2010 har stressrelaterade arbetssjukdomar ökat med 70 procent. Oftast är det arbetsbelastningen eller svåra relationer på arbetsplatser som bidrar till ohälsan. 36 procent av arbetsgivarna och 44 procent av arbetstagarna uppgav att de kände någon som blivit mobbad på jobbet.

– Det är oacceptabelt att människor blir sjuka av de här orsakerna. Därför är det mycket positivt att de nya föreskrifterna snart börjar gälla. Reglerna är ett stöd för arbetsgivarna i arbetet med att förebygga ohälsa ute på våra arbetsplatser, kommenterar Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter innebär att arbetsgivaren ska se till att arbetsbelastningen inte leder till ohälsa och att det finns rutiner för att kränkande särbehandling inte sker. Föreskrifterna träder i kraft 31 mars.

Login