Strid om nya krav vid upphandling

ARBETSRÄTT. Regeringen får problem med att lotsa sitt förslag om nya upphandlingsregler med sociala krav på företagen genom riksdagen. SD hotar med att fälla propositionen och under fredagen debatterade civilminister Ardalan Shekarabi och Jimmie Åkesson frågan.

– Det är du som är det största sveket mot svenska löntagarna, sade Ardalan Shekarabi när han under fredagen debatterade mot Jimmie Åkesson inför en publik bestående av bland annat byggnadsarbetare i Bromölla, inte långt ifrån SD-ledarens hemort Sölvesborg. Platsen valdes av Åkesson och Socialdemokraterna har enligt SVT Nyheter Blekinge stått för ekonomisk kompensation för de socialdemokratiska partimedlemmarna som tagit sig till Bromölla för att stötta civilministern.

Sverigedemokraterna stöttar inte regeringens förslag om en ny upphandlingslag, en lag som Vänsterpartiet ställer sig bakom. Lagförslaget riskerar att fällas i riksdagen då Alliansen är motståndare.

Från regeringshåll och från LO har SD:s vändning väckt reaktioner. Förslaget som presenterats för riksdagen i september, handlar om att lagstifta om vilka villkor som ska gälla för företag som upphandlar kontrakt inom offentlig sektor.

Login