Studenter ska jobba som lärare

LÄRARUTBILDNING. Riksdagen har beslutat om en försöksverksamhet där lärarstudenter undervisar parallellt. Detta för att motverka lärarbrist i vissa ämnen. Men Robert Stenkvist (SD) hade velat se permanenta regler. 

Överlag är bristen på lärare stor. Mängden nyanlända leder till att bristen ökar ytterligare. I vissa ämnen är situationen extra allvarlig. Det gäller bland andra biologi, fysik, kemi, teknik och moderna språk.

Regeringen vill därför skapa alternativa vägar till läraryrket. Det finns flera högskoleutbildningar som ger ämneskunskaper som motsvarar det som krävs för att få undervisa i ett ämne i skolan, men som saknar övriga delar i lärarutbildningen och därmed är studenterna inte behöriga att bedriva undervisning. Idag kan dessa studenter gå en kompletterande pedagogisk utbildning för att få lärarbehörighet och legitimation.

Nu har riksdagen beslutat att de som går denna utbildning ska kunna jobba som lärare parallellt med sina studier. Till att börja med blir det som försöksverksamhet. Lärarna som är med i det försöket blir alltså undantagna kraven på behörighet och legitimation.

Login