Svårare att få jobb för redan arbetslösa

ARBETSLÖSHET. Arbetsförmedlingen räknar med 144 000 nya jobb under kommande år. Men för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden går utvecklingen åt det motsatta hållet.

Arbetslösheten fortsätter att minska, i år väntas arbetslösheten sjunka till 6,9 procent för att falla till 6,6 procent under 2017. Arbetslösa med en stark ställning på arbetsmarknaden är nere på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008.

Men för dem som däremot står långt ifrån arbetsmarknaden går utvecklingen åt motsatt håll. För personer som saknar gymnasieutbildning, har en funktionsnedsättning eller är nyanlända har chanserna till jobb minskat. I dag utgör gruppen 53 procent av alla arbetslösa. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

– Nyanlända och de utan gymnasieutbildning är den största utmaningen. Det är också den grupp som fortsätter att öka, Arbetsmarknadspolitiken fungerar inte särskilt väl på personer som inte har gymnasieutbildning, sade Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, nyligen i en intervju med Altinget.

Login