Svenskt Näringsliv: Storbritannien ett föredöme

INTERNATIONELLT. I Storbritannien har arbetslösheten sjunkit kraftigt de senaste åren. Sverige bör lära av britternas jobbpolitik, anser Svenskt Näringsliv.

Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Svenskt Näringsliv menar att det i praktiken är två länder inom EU som vi kan jämföra oss med: Tyskland som har 4,7 procent arbetslöshet och Storbritannien som har 4,8 procent, att jämföra med Sveriges 7,2 procent. För att komma ned i samma nivå som Tyskland krävs det drygt 400 000 nya jobb.

Svenskt Näringsliv pekar på att Storbritannien har fört en näringslivsvänlig politik kombinerat med tydliga reformer i skatte- och ersättningssystemen. Det har också blivit fler vägar in på arbetsmarknaden genom olika typer av inträdesjobb och program i arbetsmarknads- och utbildningspolitiken.

Svenskt näringsliv anser att Sverige har mycket att lära av Storbritannien. ”Vi står med höga trösklar in för ungdomar, utrikes födda och långtidsarbetslösa, vilket kräver offensiva reformer. Vi måste våga ta in nya förslag som kan sänka den strukturella arbetslösheten”, skriver man i rapporten.

Login