Totalkonto ska stoppa bidragsfusk

SOCIALFÖRSÄKRING. Ett gemensamt konto för alla bidrag och ersättningar kan stoppa fusk, tror Försäkringskassan. Förslaget är inte nytt, men plockas nu upp igen.

I ett remissvar på utredningen om åtgärder mot fusk i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten skriver Försäkringskassan att mer informationsutbyte mellan kassan och Arbetsförmedlingen kan minska fusket. Försäkringskassan vill bland annat att de två myndigheterna ska utbyta information om företag inom välfärdssektorn. ”Försäkringskassan betalar ut omfattande medel direkt eller indirekt till företag och ser ett behov av att ytterligare utveckla riskbedömningarna av dessa utbetalningar”, står det i remissvaret.

Det ökade informationsutbytet skulle både säkra att alla får det stöd de behöver och att utbetalningarna tas upp till beskattning, skriver Försäkringskassan.

I remissvaret dammar Försäkringskassan också av ett tidigare förslag: trygghetskonto. Idén lanserades första gången av Försäkringskassan för mer än sex år sedan, men har inte fått gehör hos regeringen.

Login