Trögt att genomföra beslut om a-kassa

SURDEGAR. 14 av 22 ärenden som riksdagen vill att regeringen ska genomföra är fortfarande inte verkställda. För det äldsta har det tagit över tolv år och ännu är arbetet inte slutfört.

Flertalet av de tillkännagivanden, uppmaningar till regeringen från riksdagen,  som ligger på arbetsmarknadsdepartementets bord är ännu inte genomförda. Av totalt 22 ärenden är 14 inte slutbehandlade, varav samtliga är tillkännagivande. Det framgår av den årliga redovisningen av riksdagsskrivelser - meddelande från riksdagen till regeringen om vilka beslut som riksdagen har fattat och som regeringen ska verkställa. Däribland återfinns den tidigare utlovade utredningen om Arbetsförmedlingen. I redovisningen till riksdagen meddelar regeringen att utredningen ska vara tillsatt till sommaren 2016.

Det äldsta ärendet som ännu inte är genomfört bygger på ett tillkännagivande från 2004 om att regeringen närmare ska överväga frågan om ersättningsrätt för personer med förtroendeuppdrag. Socialdemokraten Berit Högman med flera ansåg att även en arbetslös ska kunna inneha politiska uppdrag utan att riskera sin a-kassa. Regelverket borde därför ses över och förtydligats så att ersättning för förlorad arbetsinkomst också gäller ersättning för förlorad arbetslöshetsersättning.

Men den dåvarande socialdemokratiska regeringen valde att inte gå vidare med tillkännagivandet. Det dröjde ända till i december 2010 innan den dåvarande alliansregeringen tillsatte en utredning för att se över förtroendevaldas ersättningsrätt i arbetslöshetsförsäkringen. Efter att utredningen remissbehandlats släpptes frågan, för att sedan plockas upp på nytt i ett tilläggsdirektiv till Kommittén om hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet. Men inte heller denna gång blev tillkännagivandet verkställt.

Login