Undersköterskor får högre lön

AVTALSRÖRELSE. Högre lön för undersköterskor och krav på arbetsgivare att öka heltidsarbetet. Det är nu fackförbundet Kommunal och Sveriges kommuner och landsting överens om.

Avtalsrörelsen är nu över för Sveriges kommuner och landsting (SKL) och fackförbundet Kommunals del. Avtalet sträcker sig över tre år och framförallt är det undersköterskorna som får störst fördelar, vilket också har varit den frågan som Kommunal drivit hårdast.

Under de första avtalsåret får undersköterskorna i snitt 800 kronor i lönepåslag. Samtidigt genomförs en särskild karriärsatsning där var fjärde undersköterska kan få ytterligare 880 kronor. Även under kommande år kommer undersköterskorna att prioriteras menar Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation. Parterna ska också ha ett gemensamt projekt för att öka undersköterskors karriärmöjligheter.

– Jag är glad att vi lyckats möta Kommunal i deras hjärtefråga om en riktad satsning på undersköterskorna. Det är en mycket betydelsefull yrkesgrupp för kommuner och landsting, som har stora rekryteringsbehov de kommande åren, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Login