Utredning föreslår ny variant på friåret

LEDIGHET. Anders Wallner har regeringens uppdrag att utreda arbetstidsfrågor för ett hållbart arbetsliv. Utredningen ger nu i ett delbetänkande förslag på "utvecklingsledighet". Ett förslag som i hög grad liknar det avskaffade friåret.

Utredningen rekommenderar att arbetstagare som är utvecklingslediga ska få en ersättning som motsvarar 100 procent av den ersättning som skulle ha utgått om den arbetstagande hade varit arbetslös. Samt att utvecklingsledigheten innebär att arbetstagaren tar ut den som heltid och att ledigheten varar mellan 3 till 12 månader.

Utvecklingsledigheten är tänkt att bidra till kompetensutveckling hos arbetstagaren. Utredaren menar att den är tänkt att stärka ställningen på arbetsmarknaden för såväl den utvecklingslediga samt arbetstagaren som fyller den lediga tjänsten i form av ett vikariat. 

Förslaget påminner i hög grad om friåret som fanns i Sverige 2005-2007. Men Anders Wallner menar att det ändå finns skillnader. Att utvecklingsledigheten ska användas just till utveckling och inte till att bara vara ledig.

Login