Ylva Johansson: Arbetsmarknadspolitik styrs av annat än propositioner

ARBETE. Arbetsmarknadspolitiken effektivitet kan inte mätas i antalet propositioner. Politiken kanaliseras på andra sätt, svarar arbetsmarknadsministern om kritiken om att regeringen är initiativlös inom arbetsmarknadsområdet.

I en skriftlig fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ifrågasatte Katarina Brännström (M) varför regeringen kommer med för få förslag på arbetsmarknadsområdet.

– Vi har ställt in 9 av de 15 senaste mötena i arbetsmarknadsutskottet för att det inte kommer något från regeringen, sade Katarina Brännström i en tidigare intervju med Altinget.

Ylva Johansson svarar nu att regeringen lämnat en mängd förslag till riksdagen samtidigt som hon menar att arbetsmarknadspolitiken styrs av förordningar (beslutas av regeringen), snarare än lagar (beslutas av riksdagen). Vidare skriver Johansson att ”Förslag lämnas främst i budgetpropositionen och inte i särpropositioner.” Under sin tid som arbetsmarknadsminister har det lagts fyra särpropositioner och sju regeringsskrivelser till riksdagen.

Login