Nyanländas utbildningsnivå har ökat

INTEGRATION. Utbildningsnivån bland nyanlända i etableringsuppdraget har ökat på senare år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) refererar till att många syrier är högutbildade.

Andelen högskoleutbildade bland nyanlända i etableringsuppdraget har nästan fördubblats de senaste fyra åren. Samtidigt har andelen med endast grundskoleutbildning gått ner från att ligga över 60 procent till under 50 procent.

Frågan om nyanländas utbildning debatteras livligt. För nyanlända i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag finns det statistik över utbildningsbakgrund. Det är det däremot sämre  när det gäller de som väntar på asyl. I och med den stora tillströmningen förra året är det många nyanlända som inte är kartlagda vad det gäller utbildning.

Antalet personer i etableringsuppdraget väntas enligt Arbetsförmedlingen nästan fördubblas de kommande åren när många av de som kom till Sverige förra året successivt får uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen räknar med att drygt hälften av de som beviljas asyl kommer in i etableringsuppdraget. Den utbildningsnivå som dagens asylsökande har kommer därför bli avgörande för hur statistiken över utbildningsnivå bland de i etableringsuppdraget utvecklas framöver.

Login