Klimatpolitiska rådet föreslår ny vice ordförande och ledamot

Klimatpolitiska rådet har föreslagit att regeringen utser Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers tekniska högskola, till ny ledamot i rådet samt att ledamoten Olof Johansson Stenman blir vice ordförande.

Klimatpolitiska rådet föreslår att regeringen utser Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers, blir ledamot i Klimatpolitiska rådet. Samtidigt föreslår rådet att Olof Johansson Stenman, professor vid Göteborgs universitet som suttit i rådet sedan i somras, blir ny vice ordförande.

Posten som vice ordförande har varit vakant sedan den 1 juli i år.

Ska föreslå sina ledamöter

Enligt det klimatpolitiska ramverket ska Klimatpolitiska rådet granska hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat.

För att stärka rådets oberoende i förhållande till regeringen är det rådet som föreslår nya ledamöter, men regeringen fattar beslutet. En ordförande kan sitta högst sex år i följd och ledamöterna högst tre år.

Tidöregeringen vill ändra rådets uppdrag

I Tidöpartiernas överenskommelse om klimatpolitiken ingår att rådets uppdrag ska ses över:

”Inriktningen på den översynen är att nuvarande uppdrag är för smalt och inte i tillräcklig omfattning tar hänsyn till kostnadseffektivitet eller klimatfrågans globala karaktär”, står det i Tidöpartiernas tilläggsöverenskommelse som gjordes hösten 2023.

Forrige artikel Han blir vikarierande överintendent Næste artikel Karlsbro kliver in i mikroplastförhandling Karlsbro kliver in i mikroplastförhandling
Anna Kinberg Batra tvingas lämna – flyttas till Regeringskansliet

Anna Kinberg Batra tvingas lämna – flyttas till Regeringskansliet

Regeringen har inte längre förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Efter hård kritik tvingas den tidigare moderatledaren nu lämna posten. I stället flyttas hon till Regeringskansliet där hon fortsatt kan tjäna miljonbelopp fram till 2029.