Nya strategin för folkrörelsebiståndet – ”en seger”

Kritiken mot regeringens nedskärning i biståndsanslagen har varit hård, men när den nya civilsamhällesstrategin nu har kommit så ser We Effect flera förbättringar jämfört med hur det lät inför beskedet.

Biståndsramen minskar med tre miljarder per år under perioden 2026–2028, något som har ifrågasatts på flera håll.

{{toplink}}

Men nästan samtidigt som budgeten presenterades, lade regeringen fram en ny civilsamhällesstrategi för biståndet. Den möts av ljusare tongångar.

– Det här är en seger för civilsamhällesorganisationerna, regeringen har lyssnat. Strategin hade inte varit såhär bra om inte vi hade tryckt på. Vi får bland annat en övergångsperiod mellan det gamla systemet och det nya, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.

We Effect pekar ut några punkter där de menar att regeringen har hörsammat civilsamhällets synpunkter.

  • Civilsamhället nämns som en del av Team Sweden. Regeringen har övergått från separata strategier för utrikespolitik, handel och bistånd till gemensamma landstrategier. Nu nämns civilsamhället som en integrerad del, som ska involveras i att forma Sveriges ansats.
  • I samband med att Reformagendan för bistånd presenterades sade regeringen att biståndet ska stödja ökad handel och export från Sverige. Men såväl We Effect som andra biståndsorganisationer har krävt att prioriteringen måste vara att skapa jobb och främja inkluderande ekonomisk- och marknadsutveckling i mottagarländerna. Detta syns i den nya strategin.
  • Innovativa partnerskap ges bättre förutsättningar. Tidigare har det varit svårt att få finansiering för innovativa projekt. Nu ställer regeringen krav på Sida att ge utrymme för dessa.
  • Sidamedel får användas i EU-ansökningar. För att söka medel från EU:s biståndsbudget krävs en egeninsats. Genom att nu kunna använda Sida-medel för detta kan man ansöka om mer medel för större projekt hos EU, vilket ökar effekten av både statliga och insamlade medel.
  • Civilsamhället har krävt en ordnad övergång till det nya systemet. Nu får de en övergång under nio månader.

– Det är positivt att civilsamhället ses som del av Team Sweden. Jag har jobbat i många länder och det har ofta varit svårt att få till mötesplatser med andra aktörer än biståndsaktörer. Alla har suttit i sina silon, och på ambassaderna har man sällan sett vitsen med att involvera civilsamhället, säger Anna Tibblin.

Är det inte en ganska vag skrivning om Team Sweden?

– Det är en strategi, allt kommer handla om operationaliseringen på Sida och UD. Det nya är att det finns en önskan om samverkan, säger Anna Tibblin.

Innovationspengar kan bli viktiga

Hon menar att punkten som handlar om innovation kan komma att bli viktig. 50 miljoner kronor avsätts för ändamålet ”till svenska organisationer som arbetar direkt med en organisation i ett ODA-land, för stöd upp till en miljon kronor genom en anpassad och förenklad modell.”

– I Uganda till exempel jobbar vi med kaffebönder, som försöker hitta större marknader. Där samarbetar vi med Lykke kaffegårdar. De direktimporterar kaffe från de bönder vi arbetar med till Sverige, men bidrar också till böndernas tekniska expertis. Då får man hela kedjan att fungera, de har till och med byggt en kaffetvättanläggning i bergen i Uganda.

– När vi skulle investera med lån så det gick inte. Vi vände oss överallt, utan framgång. Inte för att det var fel på konceptet, men det var för litet – bara två miljoner kronor. Det slutade med att Coop östra finansierade med medlemskapital.

Men då har det fungerat även utan biståndsmedel?

– Ja, men jag tror att i den här typen av samarbetsformer så kan biståndet oftare bli en hävstång för både hållbar, ekonomisk och social utveckling, säger Anna Tibblin.

Vad är det ni jämför med när ni säger att det här är förbättringar?

– Dels med den ettåriga CSO-strategin, dels med kommentarerna från regeringen kring strategin och reformagendan. Det har funnits stort spann. Så när den här landade, så var vi från vårt perspektiv till övervägande del positiva, säger Anna Tibblin.

Även Act Svenska kyrkan och Afrikagrupperna skriver i kommentarer på sina webbsidor om positiva aspekter av den nya strategin. Samtidigt lyfter de vissa problem.

Act Svenska kyrkan menar att vissa delar ”…inte relaterar till det övergripande målet med ett stärkt civilsamhälle, tex. att stärka synergier mellan bistånds- och migrationspolitiken. Detta hör inte hemma i civsam-strategin. Det finns också en skrivning om att verksamhet inte får motverka svenska intressen, vilken får oss att undra hur man i detta fall definierar svenska intressen”. 

Höjd egeninsats

Afrikagrupperna hade hoppats att höjningen av egeninsatsen från tio procent till femton inte hade blivit av. ”En högre egeninsats försvårar möjligheterna för små och medelstora organisationer som inte har så stor egen insamling att investera i programverksamheten och gör alltså målet i strategin om ett diversifierat och pluralistiskt civilsamhälle svårare att nå”.

Sida uppdaterar i dagarna de datum som gäller för de organisationer som ansökt om att bli Sida-partner. Den processen fick göra halt i väntan på att den nya strategin skulle komma på plats.

Forrige artikel Bohlin: ”Vi bör inte politisera våra generaldirektörer” Bohlin: ”Vi bör inte politisera våra generaldirektörer”