Överblick: Skolverket undanhöll information och ny strid om SD-samarbete

Utbildningsminister Anna Ekströms statssekreterare bad Skolverkets generaldirektör att undanhålla information från Moderaterna. Flera Liberaler försöker begränsa partiets samarbete med SD via motioner och pandemilagen kan komma att slopas redan till hösten. 

Utbildningsminister Anna Ekströms (S) statssekreterare Erik Nilsson bad Skolverkets gd Peter Fredriksson att undanhålla information från Moderaterna, visar en sms-konversation som Ekot tagit del av.

Det var den 11 november 2019 som Peter Fredriksson skrev ett sms till statssekreteraren på utbildningsdepartementet. Han ville ”stämma av” vad han skulle svara Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin som hade frågat om tidsplanen för de digitala nationella proven.

”Om du kan hålla dig till att säga att tidsplanen är pressad och att ni har en dialog med departementet – utan att säga att det inte håller med 2022 så vore det väldigt bra”, svarar Erik Nilsson.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke anser att den här typen av kontakt mellan myndighet och departement är olämplig. Men Peter Fredriksson håller inte med.

– Jag tycker att det är rimligt att jag kollar upp frågor som handlar om den politiska processen och ytterst om politiska beslut så att jag inte säger något jag inte ska säga, säger han till Ekot.

Ny strid om SD-samarbete

Striden om hur ett samarbete med SD skulle se ut fortsätter inom Liberalerna, skriver Dagens nyheter. I veckan var sista tillfälle att lämna motioner till partiets landsmöte i höst. Flera motioner som vill dra en gräns för samarbetet med SD lämnades in.

Riksdagsveteranen Barbro Westerholm (L) vill se en hänvisning till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna i partiets valmanifest för att lättare bemöta övertramp.

– Det finns en gräns som jag inte kan gå över och passeras den så är Liberalerna inte längre mitt parti, säger Barbro Westerholm till DN.

Westerholms motion stöds bland annat av EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L).

Pandemilagen förlängs inte

Regeringen lägger inte fram förslaget om att förlänga pandemilagen till 2022, utan lagen kan komma att slopas redan till hösten, skriver Svenska dagbladet.

– Före sommaren kommer vi inte lägga fram det, men att regeringen och Folkhälsomyndigheten ser behovet av att förlänga båda lagstiftningarna har vi signalerat med vår remiss, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Svd.

Lagen löper ut den sista september och ger regeringen befogenhet att stänga ned eller begränsa bland annat sammankomster, kollektivtrafik och handelsplatser.

Forrige artikel ”Det går inte att förbjuda människors åsikter” ”Det går inte att förbjuda människors åsikter” Næste artikel I dag kommer gd:n till utskottet – det vill ledamöterna ha svar på I dag kommer gd:n till utskottet – det vill ledamöterna ha svar på
KU granskar samordningen i Regeringskansliet

KU granskar samordningen i Regeringskansliet

Konstitutionsutskottet har inlett en granskning av regeringens samordning. Nu begär utskottet att Regeringskansliet svarar på frågor om hur arbetet organiseras.