Peter Hultqvist klarade KU:s granskning

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) underlag till riksdagen inför försvarsbeslutet höll måttet, enligt KU:s granskning som presenterades på torsdagen. Samma dag var samma minister i försvarsutskottet för att informera om de tio miljarder Försvarsmakten saknar på sikt. "Ironiskt", säger Pål Jonson (M).

Försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) gjorde en KU-anmälan av försvarsminister Peter Hultqvist i början av året. Han ville få svar på om riksdagen fick all tillgänglig information om kostnader och ekonomiska risker inför försvarsbeslutet i december.

– Jag tycker det var rimligt att KU fick möjligheten att granska om försvarsministern kan ha försvårat förutsättningarna för riksdagens partier att bedöma riskerna för att försvarsbeslutet skulle bli underfinansierat, säger Pål Jonson till Altinget.

KU har granskat turerna och försvarsminister Peter Hultqvist har även varit kallad till en utfrågning. Uppenbarligen är KU nöjda med det de har sett och hört.

– KU har gjort ett bra arbete, det ställde också bra frågor vid utfrågningen av Peter Hultqvist. Jag kan konstatera att KU inte kritiserar regeringen, att man inte har någon erinran, säger Pål Jonson.

Miljardluckan

Men även om Hultqvist klarade sig utan anmärkning i KU, så har han en miljardlucka att hantera. Försvarsmakten saknar nämligen tio miljarder för inköp på sikt, enligt en prisomräkning, skriver Aftonbladet.

Försvarsmakten har lämnat in ett kompletterande budgetunderlag till regeringen och på torsdagen fick försvarsutskottet information från myndigheterna och försvarsministern om läget.

– Det handlar om ökade kostnader för strategiska materielprojekt som tvingar Försvarsmakten att omplanera och det ökar risken för att vi går mot ett underfinansierat försvarsbeslut. Det är ovanligt att myndigheter skickar in kompletterande budgetunderlag på grund av kostnadsfördyringar. Det är en viss ironi i att det här sker på samma dag, säger Pål Jonson.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 juni) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (3 juni) Næste artikel Överblick: SD ökade flyktingmottagandet och folkomröstning klar Överblick: SD ökade flyktingmottagandet och folkomröstning klar
Anna Kinberg Batra tvingas lämna – flyttas till Regeringskansliet

Anna Kinberg Batra tvingas lämna – flyttas till Regeringskansliet

Regeringen har inte längre förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Efter hård kritik tvingas den tidigare moderatledaren nu lämna posten. I stället flyttas hon till Regeringskansliet där hon fortsatt kan tjäna miljonbelopp fram till 2029.