Statliga garantier för grönare export väntar på klartecken

Regeringens planer på att ge fördelaktiga låneförsäkringar för gröna investeringar i Sverige sker på flera fronter. Även Exportkreditnämnden står redo att dra igång sitt nya program, men de väntar fortfarande på besked om ramarna.

Till skillnad från den verksamhet som Exportkreditnämnden (EKN) till vanligen fokuserar på, där export och investeringar i utlandet kan garanteras av det statliga ”försäkringssystemet”, är det hemmaplan som gäller den här gången.

– Vi har dock redan i dag ett system för den här sortens finansiering i Sverige, rörelse- och investeringskreditgarantier. Men i denna nya form som fokuserar på gröna projekt har vi talat om att kunna erbjuda en högre täckningsgrad och en längre återbetalningsplan än vad vi har för rörelse- och investeringskreditgarantierna, säger projektledaren Victor Carstenius på EKN till Altinget.

{{quote:7472:L}}De slutliga formerna för garantierna till inhemska miljö- och klimatinvesteringar är inte beslutade ännu, men tanken är att kunna ta in de första ansökningarna före sommaren.
– Vi har redan blivit kontaktade av bolag och dess banker som är intresserade, men inget är klart, säger Victor Carstenius, som till vardags arbetar som omvärldsanalytiker med fokus på Mellanöstern och Nordafrika.

EKN står i vänteläge till följd av att de inte vet vilka ramar det är som ska gälla. Detta eftersom Riksgälden samtidigt väntar på att få dra igång arbetet med gröna kreditgarantier, som i mångt och mycket är en liknande produkt där staten går in som garant för projekt som har svårt att få finansieringen säkrad på annat håll.

Till skillnad från Riksgäldens begränsning på att som mest 50 miljarder kronor (10 miljarder i årets budget) kan användas som garant i de aktuella investeringarna, begränsas EKN främst av sin garantiram som numera är höjd till 500 miljarder kronor.

Login