Två månader efter valet: Frankrike får en ny regering

Efter en period av politisk stagnation har Emmanuel Macron tillsatt en ny regering som markerar ett skifte åt höger.

Af Sigurd Lilmose Bech
Redaktionsassisten Altinget.dk

Frankrikes president Emmanuel Macron har efter en period av politisk stagnation utsett ministrarna i en ny regering. Den nya gruppen av ministrar markerar ett skifte åt höger.

Beskedet kommer efter en tid av stor osäkerhet om vem som ska bilda regering.

Parlamentsvalet slutade med att varken vänsteralliansen, mittenkonstellationen eller högern lyckades bilda majoritet.

I början av september utsåg Macron center-högerpolitikern och tidigare EU:s brexitförhandlare Michel Barnier till ny premiärminister.

Bland namnen i den nya regeringen finns den tidigare EU-ministern Jean-Noël Barrot, som blir Frankrikes utrikesminister.

Posten som finansminister går till 33-årige Antoine Armand. Han får i uppdrag att förhandla fram en ny budget för 2025.

På lördagen var det demonstrationer i både Paris och Marseille, där människor protesterade mot den nya regeringen, som de anser inte speglar valresultatet.

I valet vann vänsteralliansen Nouveau Front Populaire (NFP) flest platser i den franska nationalförsamlingen, medan president Macrons mittenallians Ensemble kom på andra plats före Marine Le Pens högernationalister i Rassemblement National (RN), som trots att det blev det största partiet hamnade som den tredje största politiska kraften i parlamentet.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel Karlsbro kliver in i mikroplastförhandling Karlsbro kliver in i mikroplastförhandling Næste artikel Från Fores till UNT:s ledarsida Från Fores till UNT:s ledarsida