Blandat intresse för planeringsbonus för småhus

Nu öppnar ansökan för de stöd som ska få kommunerna att planera för fler småhus. Bland kommunerna finns ett intresse för att söka stödet, men effekten ifrågasätts då stödet bara täcker en bråkdel av kostnaden. ”Det gör varken från eller till gällande valet att genomföra planering eller inte”, menar Patrik Larsen, exploateringschef i Skellefteå. 

Sedan den 2 april kan kommuner söka den planeringsbonus för byggande av småhus och konverteringar av lokaler till bostäder som regeringen beslutade om förra året

För 2024 har regeringen avsatt 60 miljoner respektive 20 miljoner kronor för respektive stöd. Syftet från regeringens sida är att öka takten i kommunernas detaljplanering och på så sätt öka byggandet av småhus. Samt att se till att fler lokaler blir till bostäder. 

Från de kommuner som Altinget har varit i kontakt med är intresset blandat. Flera uppger att de kommer att söka stödet. Men flera av dem som tänker söka uppger också att det kommer att gå till planer som man redan tänkt genomföra. 

Login