Boende i dansk allmännytta har sämre hälsa än resten av befolkningen

Var fjärde person i en allmännyttig bostad i Danmark bedömer att de har mindre bra, eller dålig hälsa, vilket är högre än hur hälsotillståndet ser ut hos personer i andra boendeformer, visar en ny rapport från Syddansk Universitet.

Det är alltså de boende i allmännyttan som själva bedömer sin hälsa som sämre, än den övriga befolkningen. Resultatet framgår av en ny rapport från Syddansk Universitet (SDU), som utförts på uppdrag av föreningen BL (Danmarks Almene Boliger), en organisation som motsvarar Sveriges Allmännytta i Sverige.

Rapporten visar att en av fyra personer som bor i allmännyttiga bostäder upplever mindre bra eller dålig hälsa. Som jämförelse anser endast 15 procent av de personer som bor i andra typer av bostäder att de har mindre bra eller dålig hälsa.

Att hälsotillståndet hos de boende i allmännyttan ser sämre ut är ingenting som överraskar vd:n för BL, Bent Madsen. Det har alltid varit allmännyttans uppgift att inhysa människor med svåra livsvillkor som psykisk och fysisk ohälsa, förklarar han.

Login