Boverket får uppdraget att vässa sin byggprognos

Boverkets prognos över bostadsbyggandet ska kompletteras med fler variabler än antalet startbesked för att bli mer exakt. Regeringen ger myndigheten 500 000 kronor för att ta fram ett nytt sätt att mäta senast i mars nästa år. 

Regeringen ger Boverket i uppdrag att förbättra sin byggprognos. Syftet är att rapporten Boverkets byggprognos, som de tar fram två gånger om året, ska bli bättre. Men också att de ska undersöka om den kan koordineras med andra myndigheters prognoser och scenarier, som exempelvis Trafikverkets och Statens energimyndighets. 

– Behovet av ett utvecklat arbete med prognoser för bostadsbyggande är särskilt tydligt i det ekonomiska läge som råder. Samtidigt spelar bostadsmarknadens utveckling en nyckelroll för den finansiella stabiliteten i Sverige, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) enligt ett pressmeddelande. 

Boverkets prognos har fått kritik för att vara för alltför osäker när det gäller att mäta nedgång i bostadsbyggande. Detta eftersom man använder antalet startbesked som ges av kommuner och byggherrar som underlag för prognosen.

Login