C vill se nationell bostadskö för våldsutsatta kvinnor

En gemensam nationell bostadskö, med möjlighet att få boende i en annan kommun än den egna, ska göra det enklare för kvinnor som lever i våldsamma relationer att lämna. Det menar Centerpartiet som nu presenterat förslaget som en del i sin satsning på utökat stöd för våldsutsatta. 

Centerpartiet vill införa en nationell bostadskö för våldsutsatta kvinnor. Syftet är att göra det möjligt för dem att snabbt få förtur till ett tryggt boende även i en kommun där man inte bor för tillfället. 

– Att lyfta upp detta på nationell nivå och göra det till en nationell bostadskö skulle säkra upp för väldigt många våldsutsatta att snabbt få förtur till ett tryggt boende också i en annan kommun så att man kan komma långt bort ifrån den den våldsamma relationen som man precis har lämnat. En egen fast bostad kan vara helt livsavgörande för att kunna lämna en partner, säger partiledare Muharrem Demirok (C) vid en pressträff i Riksdagen.

Partiet vill ge Boverket i uppdrag att se över hur en den nationella bostadskö ska se ut och de föreslår att kön upprättas genom avtal eller samarbete mellan kommuner och exempelvis allmännytta och privata fastighetsägare.

Login