FI ska se över amorteringsbefrielse: ”Viktig pusselbit”

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har gett ytterligare ett uppdrag att analysera hur amorteringskravet fungerar för de svenska hushållen. Denna gång är det undantaget från amortering för nyproducerade bostäder som sätts under lupp. 

I början på sommaren konstaterade Finansinspektionen att den så kallade amorteringsventilen som gör det möjligt för pressade hushåll att slippa amortera fungerar väl. Nu får Finansinspektionen i uppdrag att även analysera den möjlighet till undantag som finns för de som köper en nyproducerad bostad. 

– Det är viktigt att bostadsköpare känner till den här möjligheten till amorteringsundantag, och att det tillämpas på ett ändamålsenligt sätt. Vi är medvetna om att undantaget i sig kan inte lösa alla problem på bostadsmarknaden, men det är en pusselbit, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) enligt ett pressmeddelande. 

I uppdraget ska myndigheten titta på hur bankerna använder sig av undantaget, men även titta på hur en regelbunden uppföljning av användningen kan utformas.  

Login