Fiberbolags-chef: Alternativen är ingen långsiktig lösning

Samtidigt som digitaliseringsministern bett PTS att djupdyka i alternativen för att leva upp till bredbandsmålen menar fiberbolags-chef för att den vägen inte kommer håller i längden.

Post- och telestyrelsen PTS prognoser pekar på att det blir en utmaning att nå de uttalade bredbands- och mobilmålen. För redan det tidigare målet på bredbandsidan fram till 2020 missades, och 2023-målet på mobilsidan hänger mycket löst.

Och även när det kommer till 2025-målet på bredbandssidan är det fortsatt oklart. Det beror bland annat på vilken vägar som ska slås in på för att kunna leverera de en Gbit/sek-fasta uppkopplingarna som ska erbjudas i en absolut närhet till 98 procent av befolkningen.{{toplink}}Post- och telestyrelsen har just nu ett uppdrag att reda i frågan, bland annat allt huruvida satellituppkopplingserbjudandet kan lösa ut knuten för de kvarvarande procentenheterna.

Men från fiberleverantörer är tongångarna inte övertygade. IP-only:s affärsområdeschef Fredrik Borg är dels kritisk till själva målet.

{{image:22460:L}}– Det är ju ingen hemlighet att 98-procentsmålet baseras mycket på att man bor på en gata där någon har blivit ansluten. Men det kan vara ett par kilometer till närmaste uppkoppling, vilket gör att det absolut inte är så att man kan få tillgång till fiber, trots att det ser ut som man är med enligt statistiken, säger Fredrik Borg till Altinget och fortsätter:

Login