Fler vill gå längre än Skog – och regionerna saknas

Betänkandet från utredningen ”Sänk tröskeln till en god bostad” har fått kritik för att inte gå tillräckligt långt. När remissvaren nu inkommit är det tydligt att flera aktörer instämmer. Men också att regionerna ser att deras roll tappats bort. ”Vi tycker att det är lite konstigt”, säger Linus Johansson, Region Östergötland.

I slutet av mars presenterade utredaren Karolina Skog betänkandet från utredningen ”Sänk tröskeln till en god bostad”. Utredningen tillsattes 2020 och hade i uppdrag att titta på hur förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning kan skapas och lämna förslag som ska underlätta för de som idag har svårt att hitta en bostad att komma in på bostadsmarknaden. 

Utredningen föreslår bland annat en tydligare ansvarsfördelning mellan stat och kommun med gemensamt mål genom en ny bostadsförsörjningslag som reglerar både statens och kommunernas ansvar i bostadsförsörjningen. 

Den föreslås också att det blir obligatorisk för kommuner att lämna hyresgarantier till barnfamiljer, samt att bostadsförmedlingar ska få tydligare förutsättningar att förmedla bostäder med social hänsyn. 

Login