Hyressättning, Anders Borg och renoveringskrav – detta var årets hetaste frågor

Altingets läsning under året ger en god sammanfattning av vad som präglat bostadspolitiken 2023. Här är några av de frågor som varit allra hetast. 

Ett år då bostadspolitiken i allra högsta grad präglas av en tvärbromsad bygg- och bostadsmarknad lider mot sitt slut. När man blickar tillbaka på vad som rönt störst intresse bland Altingets Bo och Bygg-läsare syns även där spår av de röda siffrorna för byggandet. 

I juni presenterade finansminister Elisabeth Svantesson (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) ett höjt rotavdrag, som ett sätt att stötta byggbranschen genom krisen. Men redan i mars uppmanade Svantessons företrädare Anders Borg henne att göra just detta i en intervju med Altinget.

Anders Borg var långt ifrån den enda som kom med denna uppmaning. Kanske hade han marginell påverkan, och förvisso kan Elisabeth Svantesson antas ha andra beslutsstöd utöver Altinget. Men artikeln är en av de mest lästa på Altinget i år och att frågan om hur byggandet ska stöttas under krisen har engagerat branschen, det råder det inget tvivel om. 

Login