Ministern om ny förvärvslag: Viktigt att åtgärderna inte försvårar

Branschen ger svidande kritik till införandet av en ny variant av hyresförvärvslagen. Samtidigt ställer sig flera myndigheter positiva till förslagen. Bostadsminister Andreas Carlson poängterar att åtgärderna måste vara träffsäkra och inte får försvara.

Fastighetsbranschen och flera stora bostadsbolag har gett utredningen som föreslår en ny variant av hyresförvärvslagen (SOU 2023:55) skarp kritik, bland annat i en debattartikel i Dagens industri

Framförallt är branschaktörerna kritiska till förslaget att den som vill köpa en hyresfastighet måste få sitt köp godkänt av kommunen innan det går igenom. Något som de menar kommer att leda till ökade kostnader, minskat intresse i att investera i hyresfastigheter och på sikt en kraftig försämring för bostadsmarknaden. 

Syftet med förslaget är att hindra kriminaliteten i fastighetsbranschen och Polismyndigheten ställer sig, till skillnad mot branschen, positiva till förslaget och tror att det kan förebygga brottsligheten, vilket Altinget tidigare rapporterat.

Login