Polisen: Skärpta fastighetskontroller kan minska brott

Polismyndigheten tror att förslagen på skarpare kontroller när någon köper en fastighet kan verka brottsförebyggande. Från Regelrådet får utredningen dock kritik. 

Utredningsförslagen om att skärpa kontrollerna av fastighetsköp som presenterades förra året har fått kritik från fastighetsbranschen. Utredningens remisstid löper ut senare i veckan, men redan nu kan konstateras att både Polismyndigheten och Skatteverket i motsats till branschen ställer sig positiva till utredningens förslag. 

Utredningen, som tillsattes av den S-ledda regeringen 2022, föreslår att man återinför något som delvis liknar den tidigare förvärvslagen. Bland annat föreslås att den som vill köpa en hyresfastighet måste få sitt köp godkänt av kommunen innan det går igenom, att det ska bli svårare att förbigå hyresgäster när det sker ombildningar till bostadsrätter och att identitetskontrollerna ska skärpas vid köp av fastigheter. 

Syftet är att skydda hyresgäster mot oseriösa överlåtelser av hyresfastigheter. Men också att se till att fastighetsmarknaden inte utnyttjas för brottslighet.

Login