Risk att EU:s renoveringskrav försenas i Sverige

EU-direktivet om byggnaders energiprestanda riskerar att försenas i Sverige menar Boverket. Nu äskar de ytterligare medel i sitt budgetunderlag för att se till att branschen får det stöd som behövs. ”Vi ser att vi behöver ha en större organisation för att kunna hantera det”, säger generaldirektör Anders Sjelvgren. 

Boverket ser en stor risk att införandet av EUs direktiv om byggnaders energiprestanda kommer att försenas till följd av minskade budgetanslag till myndigheten. Det framgår i Boverkets budgetunderlag för 2024 till 2026 som skickats till regeringen. 

– Det är stora förändringar i de förslag som finns. Det innebär att många människor kommer behöva jobba med det här. Vi kommer att behöva bygga om vårt energideklarationssystem och lagstiftningen behöver förändras, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren till Altinget. {{quote:11308:L}}

De nya direktiven för byggnaders energiprestanda som just nu förhandlas i EU ska att vara på plats 2024 eller 2025. Men Boverket bedömer att det kommer att bli svårt att hinna klart i tid om man inte får mer resurser. Hur lång tid införandet av direktivet kan komma att försenas är dock svårt att uppskatta menar Anders Sjelvgren.

Login