Så ska bygg- och anläggningsbranschen kapa utsläppen

Till 2045 ska bygg- och anläggningssektorns utsläpp, som i dag uppgår till 22 procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp, vara nere på noll. Branschens färdplan som nu presenterats visar hur tanken är att det ska gå till. Men för att det ska gå till krävs insatser från flera håll – även från regeringen. 

Regeringens klimathandlingsplan har fått kritik för att ha missat stora delar av samhällsbyggnadssektorn. Nu presenterar Byggföretagen, tillsammans med bland andra Fossilfritt Sverige, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Trafikverket en egen uppdaterad färdplan för hur bygg- och anläggningssektorn ska nå det nationella klimatmålet om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045.  

– Varje branschorganisation i den här färdplanen måste förstå vad var och en ska göra vid sitt bord. För vi kan inte inte göra saker åt varandra. Men det är också tydligt beskrivet vad var och en kan göra och vad vi gör ihop, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i samband med att planen presenteras. 

Strategin för att uppnå färdplanens mål är att minska sektorns utsläpp och att de utsläpp som ändå sker ska kunna tas upp av det ekologiska kretsloppet eller med hjälp av tekniska lösningar. 

Login