Så tycker toppkandidaterna om att begränsa leverantörsleden

Byggnads vill att EU ska tillåta Sverige att ställa krav på kortare leverantörskedjor i byggbranschen för att stoppa oseriösa företag och arbetslivskriminalitet. Byggföretagen menar att det är helt fel väg att gå. Så här tycker partiernas toppkandidaterna inför EU-valet om frågan. 

Inför EU-parlamentsvalet har Altinget frågat partiernas toppkandidater hur de ställer sig till att EU ska tillåta medlemsländerna att begränsa antalet leverantörsled i byggbranschen. 

Frågan om krav på kortare leverantörsled har diskuterats flitigt som ett åtgärd för att komma åt oseriösa aktörer och minska kriminaliteten i byggbranschen. Men också som ett sätt att minska de många och allvarliga olyckor som förra året nådde dystra rekordnivåer. {{factbox:6043:r}}

Fackföreningen Byggnads menar att de långa leverantörskedjorna med många olika aktörer gör det svårare att bedriva arbetsmiljöarbete och att se till att företagen sköter sig. Byggföretagen å sin sida menar att det är fel väg att gå att ställa krav på färre leverantörer då det innebär ett stort hinder även för seriösa företag.

Login