Så vill oppositionen satsa på bostadspolitiken

MP, S och V är överens om utökat stöd till energieffektivisering. S vill beta av kön till investeringsstödet men föreslår inte att återinföra stödet från 2023. Centern vill minska på kostnaderna för bostadspolitiken genom sänkt anslag till Boverket och Lantmäteriet. Här är oppositionens budgetförslag för bostadspolitiken.

Samtliga oppositionspartier har nu presenterat sina skuggbudgetar. Socialdemokraterna vill avsätta 367 miljoner kronor mer än regeringen på bostadssatsningar under 2023. Hela den satsningen går till att återinföra energieffektiviseringsstödet för flerbostadshus. Under 2024 föreslår de att anslaget fördubblas och 2025 ska det överstiga en miljard kronor. 

S föreslår också att Boverkets bemyndiganderam utökas för att det ska vara möjligt att beta av en del av den kö för investeringsstöd till hyresbostäder som just nu finns hos Länsstyrelserna. De vill öka bemyndiganderamen med 8 miljarder kronor ytterligare för 2023 vilket möjliggör att fler av de som sökt i tid och vars ansökningar nu väntar hos länsstyrelserna kan få stöd beviljade.

I den budgetmotion som Socialdemokraterna lägger fram finns dock inga ytterligare pengar avsatta för att återinrätta investeringsstödet under 2023. 

Login