Steg för steg – detta händer med de nya byggreglerna

Trots oro från bransch och kommuner har Boverket nu gått vidare med förslagen på nya byggregler. I mitten på sommaren skickades de till EU för godkännande och så här ser planen ut för införandet nästa år. 

Efter dubbla remissrundor och ett framskjutet införande, till följd av de många synpunkter som inkommit på förslaget, skickades Boverkets nya byggregler in till EU-kommissionen i början på juli. 

Kritiken mot reglerna har framförallt handlat om att de riskerar att lämna allt för stort utrymme till tolkning, vilket befaras ge längre processer och en mindre rättssäker hantering om det leder till olika bedömningar i olika kommuner. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) har sagt att han följer processen noga men han poängterar också att mindre detaljstyrning är något som branschen efterfrågat och att det nu är det som Boverket presenterat. 

Syftet med att reglerna skickas till EU-kommissionen är att kommissionen och övriga medlemsländer ska ha möjlighet att granska om reglerna på något sätt påverkar den inre handeln i EU och kan utgöra ett handelshinder. 

Login