Tre pågående utredningar som bostadsministern hoppas på

Ledtiderna för bygglov och detaljplaner kan skilja sig åt från 3,0 till 6,6 år mellan olika kommuner, enligt en ny rapport. Bostadsminister Andreas Carlson menar att det tyder på att mer kan göras från kommunernas sida. Men han sätter också hoppet till tre pågående utredningar. 

Enligt det nya Ledtidsindex, som presenteras av initiativet Bygg i tid, kan de totala ledtiderna för bygglov och detaljplaner skilja sig från 3,0 till 6,6 år mellan olika kommuner. 

– Långa ledtider höjer kostnaderna för bostadsbyggande. Genom att mäta och kontinuerligt följa upp hur effektivt detaljplane- och bygglovsprocesserna bedrivs kan kommunerna identifiera förbättringsåtgärder och möjliggöra för fler bostäder, säger Bygg i Tids ordförande Nancy Mattsson, i en kommentar.

Indexet som presenteras är en sammanvägning av variabler som ledtid, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt. Bäst i klassen placerar sig Trosa, Kalmar och Gävle som får högst betyg i sina respektive kommungrupper. Lägst index får Södertälje, Höganäs och Huddinge. 

Login