Stora mängder energi ska sparas – nu saknas svar på hur

Regeringen valde att lägga ner utredningen om ett marknadsbaserat styrmedel för energieffektivisering. Frågan är nu hur Sverige ska leva upp till de höjda energisparkraven från EU? Energiminister Ebba Busch (KD) lovar att regeringen kommer med ytterligare åtgärder.

Den bästa energin är den som inte används. Det mantrat, tillsammans med det övergripande ”energieffektivisering först”, har varit rådande i de flesta politiska uttalanden de senaste åren i energipolitiken. Under energikrisen har budskapet blivit än tyngre.

På EU-nivå har budskapet utmynnat i ett antal lagar som i flera olika led ska effektivisera energianvändningen. I allt från ekodesignkrav på produkter, via byggnadsprestandakrav, till övergripande energieffektiviseringsmål sätts press på ekonomin och medlemsländerna att leverera för att göra unionen energismartare.

Det senare regelverket sätter ramar för hur unionen som helhet ska leva upp till sina målsättningar, och innehåller förutom övergripande mål också nationella energisparkrav. För att nå dessa lagkrav uppmanas medlemsländerna att införa kvotpliktsystem som den främsta vägen för att nå dit.

Login