Välkommet besked om Norrlandssatsning – ”Men nu brådskar detaljerna”

Regeringen vill avsätta 1,53 miljarder från och med nästa år fram till 2028 till bostadsprojekt i norra Sverige. Nu behöver regeringen snabbt tala om hur medlen ska fördelas, menar Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå. 

Redan innan sommaren hintade regeringen om att det kommer en satsning för att underlätta för bostadsbyggande i växande kommuner. Nu står det klart att satsningen kommer i höstbudgeten. 

– Det är viktigt att man nu från regeringen förklarar på vilket sätt de här nya medlen ska disponeras, så man får ut en snabb effekt i ökad bostadsproduktion, för det är ju det som är viktigt, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå, till Altinget. 

Enligt bostadsminister Andreas Carlson (KD) ska de totalt 1,53 miljarderna, som regeringen avsätter i budgeten från och med nästa år fram till 2028, fungera som en ”katalysator för bostadsbyggande i berörda kommuner”. För 2025 handlar det om 140 miljoner och konstruktionen man tittar på är ett slags topplån, enligt regeringen. Men hur lånet ska vara konstruerat har man ännu inte lämnat besked om. 

Login