Arbetsgivaralliansen och Fremia ryter ifrån om partsuppgörelsen

Svenskt näringsliv är nöjt med partsöverenskommelsen och den planerade lagstiftningen. Men två av civilsamhällets stora arbetsgivarorganisationer har allvarliga invändningar mot processen.

Efter mycket turbulens blev det till slut en uppgörelse mellan parterna kring förändringarna i arbetsrätten. Att uppgörelsen blev utan stora delar av fackföreningsrörelsen har knappast undgått någon. Men flera arbetsgivarorganisationer är också upprörda över att regeringen går vidare med lagstiftning där bara Svenskt näringsliv fått vara med och tycka till.

– Vi är väldigt förvånade över det. Vi är många arbetsgivarorganisationer som står utanför Svenskt näringsliv och ingen av oss har fått insyn eller blivit tillfrågade på något sätt, säger Maria Liljedahl, förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen till Altinget.

De tre bokstavsutredningar som har genomförts för att omsätta partsuppgörelsen i lagstiftning har varit ute på remiss. Många synpunkter på de olika delarna i förslagen har inkommit. Men flera arbetsgivarorganisationer är också kritiska till just själva faktumet att lagstiftningen bygger på en partsöverenskommelse där inte alla parter fått vara med.

Login