Arbetsgivare, fack och civilsamhälle samarbetar för förbättrad arbetsmarknad

Två större samarbeten mellan arbetsgivare, fack och civilsamhälle försöker hitta lösningar på den svenska arbetsmarknadens problem. Målgrupperna är nyanlända samt långtidsarbetslösa med funktionshinder.

Dels lanserar Fremia och Skoopi ”Civilsamhälleslyftet”, med syfte att hjälpa uppemot 40 000 som på grund av funktionshinder står långt från arbetsmarknaden.

Dels har nio olika organisationer från arbetsgivarsidan, branscherna och facket inlett ett samarbete för att få fler nyanlända i arbete. Det är Sobona, Seko, Kommunal, Transport, Fastighets, Avfall Sverige, Svepark, Svenska stadsnätsföreningen och Svenskt vatten. Det handlar om allt från att utbilda handledare, utveckla språkutvecklingsverktyg till att implementera valideringsarbete hos företagen. Målet med projektet är också att företagen får tillgång till rätt kompetens.

För Civilsamhälleslyftet krävs det pengar, två miljarder per år under en treårsperiod. Arbetsintegrerande sociala företag (ASF) och andra organisationer inom civilsamhället har en nyckelroll. Tanken är att de ska arbeta med förstärkt arbetsträning och anpassade anställningar för målgruppen.

Login