Erkänd publicist ska utreda nya mediestödet

Mats Svegfors, verksam publicist och tidigare chefredaktör på Svenska dagbladet har fått i uppdrag av Regeringskansliet att utreda press- och mediestödet. 

Svegfors var vd på Sveriges radio åren 2009-2012 och har varit chefredaktör samt politisk chefredaktör på Svenska dagbladet. Han har också erfarenhet av politiskt arbete då han engagerade sig i Fria moderata ungdomsförbundet under sin studietid i Lund. Senare var han anställd som sakkunnig i ekonomidepartementet och därefter som statssekreterare i bostadsdepartementet. Därtill har han varit landshövding i Västmanlands län. 

Syftet med utredningen är dels att utvärdera befintliga stödformer och dels att undersöka hur stödet kan anpassas efter ett medielandskap i digital och ekonomisk förändring. Svegfors kommer genom att föra en dialog med branschaktörer leda arbetet med att ta fram förbättrings förslag som ska ha bred politisk förankring. 

– Det är viktigt med ett långsiktigt hållbart mediestöd som bidrar till bra villkor och ger förutsättningar för oberoende och lokalt förankrad nyhetsförmedling i hela landet. Jag är glad att Mats Svegfors kommer att leda arbetet med att ta fram förslag som har brett politiskt stöd, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind, vid en pressträff.

Login