Grönt ljus för ny lag om vräkningar

De nya reglerna som ska det göra enklare för fastighetsägare att säga upp hyresgäster som begår brott har röstats igenom i riksdagen. Den 1 juli träder den nya lagstiftningen i kraft. 

Förslaget som ska göra det enklare att säga upp hyresgäster som begår brott röstades igenom i kammaren under onsdagen. Lagändringen kommer, trots invändningar från oppositionen och Lagrådet, att införas redan den 1 juli i år. 

Den nya lagen innebär att en fastighetsägare kan säga upp en hyresgäst om hon eller han begår brott som försämrar närmiljön för dem som bor i omgivningen. En hyresgäst ska med de nya reglerna också kunna vräkas i fler fall än idag om lägenheten används för att begå brott. Dessutom skärps hyresgästens ansvar för barn och andra personer som bor eller vistas i lägenheten. Det vill säga om ett barn i hushållet begår brott kan det också leda till uppsägning av hyreskontraktet. 

I den nya lagen blir det samtidigt enklare för en hyresgäst som utsatts för våld av en närstående att behålla lägenheten vid en uppsägning. Dessutom förstärks möjligheterna för en medhyresgäst att överta ett hyreskontrakt om hon eller han utsatts för våld.

Login