Hallå där Ingrid Eckerman – ”Vi tvingas rädda liv”

”Att visa att vi bryr oss är avgörande för att flyktingar ska hålla sig borta från droger, prostitution och kriminalitet” säger Ingrid Eckerman, läkare och en av redaktörerna för boken Den onödiga flyktingkrisen.

Ingrid Eckerman är läkare och grundare av föreningen Stöttepelaren som hjälper flyktingar, ensamkommande och papperslösa. Hon har själv skrivit några av bokens kapitel om betydelsen av åldersbedömning av flyktingar.

– Problemet är att det är svårt att avgöra människors ålder. Handläggarna på Migrationsverket har inte gjort den sammanvägda bedömning de ska, trots att det finns metoder för det, som läkarundersökning, röntgen, bedömningar av lärare och skolhälsa. Det leder till att ungdomar som egentligen borde vara skyddade av lagen och få uppehållstillstånd i stället blir utvisade.

– Om flyktingar inte har ett ​godkänt pass har handläggarna fått order om uppifrån att skriva upp unga flyktingars ålder till 18 år. Då kan de utvisas. ​Pass och tazkira (personbevis) från Afghanistan godkänns i princip aldrig.

Login