Hur ska Renmarkskommittén komma i mål?

Den parlamentariska Renmarkskommittén lyckades inte ens samla sig bakom en övergångslösning för småviltsjakten och fisket i renbetesland – utan M, KD och SD reserverade sig. Det är svårt att se hur ordförande Eric M. Runesson, med tre av tidöpartierna på tvären, ska lyckas lotsa kommittén i mål.

Det var ett nätt litet pärlband av intressanta nyheter kopplade till rennäringen som radade upp sig under veckan som gick. En av nyheterna var när Sveriges turistförening sade förlåt.

STF har sedan 1800-talet varit bra på att gynna det rörliga friluftslivet, men mindre bra på att ta hänsyn till och lyssna på rennäringen och samebyarna. Det bad STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm om ursäkt för i förra veckan. Visserligen en ursäkt under galgen, men det var en ursäkt utan omskrivningar.

Friluftsorganisationen är hårt pressad inför hotet att stå utan arrendeavtal med staten i Jämtlandsfjällen från och med årsskiftet, detta i ett område där STF har flera fjällstationer och stugor. Länsstyrelsen valde att säga upp avtalet på grund av de störningar som friluftslivet med vandrare och cyklister innebär för rennäringen. Att STF nu backar och lovar att dra ner på besöksantalet rejält i området kan inte ses som något annat än en seger för de berörda samebyarna.

Login