IPCC: Fönstret är på väg att slå igen

Det globala arbetet med klimatanpassning är ännu mera brådskande än vad man tidigare trott, varnar FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport. För svensk del ska rapporten driva på såväl det nationella som det internationella arbetet, lyder reaktionerna.

Det står fortfarande ett fönster på glänt för att säkra en beboelig och hållbar värld för alla, men fönstret är på väg att slå igen snabbare än vad man tidigare hade trott. Det är det skarpa budskapet i IPCC:s senaste kunskapsrapport med fokus på effekter, anpassning och sårbarhet som presenterades på måndagen.

– Man har inte genomfört klimatanpassning i en omfattning som håller jämna steg med klimatförändringarna, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges kontakt för IPCC på SMHI, vid en pressträff.

Och det är ett brett arbete med klimatanpassning som krävs om det ska gå att ta udden av effekterna av{{quote:8903:L}} klimatförändringarna: Från att bevara ekosystemen, att säkra städer som klarar såväl översvämningar som värmeböljor, att anlägga fler våtmarker som skyddar mot översvämningar till att ställa om jordbruket. Bland annat.

Login