Janse och Jevrell blir statssekreterare hos Forssell

Diana Janse och Håkan Jevrell blir statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Listan över statssekreterare i Regeringskansliet blir därmed allt mer komplett.

Flera kommentatorer har påtalat den nye bistånds- och utrikeshandelsministerns Johan Forssell (M) begränsade erfarenhet av sina ansvarsområden. Men hans två nyutnämnda statssekreterare har mer av den varan.

Diana Janse har hunnit med att vara ambassadör i Bamako, Tbilisi och Damaskus under den tid hon har funnits på UD. Hon var Moderaternas utrikespolitiska rådgivare 2015–2019. Senast har hon varit senior fellow vid tankesmedjan Frivärld. Hon nämndes av flera som en kandidat till posten som utrikesminister.

Diana Janse har bland annat varit en skarp kritiker av den feministiska utrikespolitiken, som hon i en debattartikel i Expressen skrev hade ”tagit tid och kraft från för Sverige viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, vilket har försvagat vår ställning i EU och vår röst i världen (utanför kretsen av de feministiskt frälsta), samt försämrat vår utrikesförvaltnings förmåga att agera i dessa intressen”.

Login