Nalin Baksi vinner Selanderpriset 2024

Skribenten och opinionsbildaren Nalin Baksi får Selanderpriset 2024, en prissumma på 100 000 kronor som delas ut av Eskilstunakurirens stiftelse.

Orubblig respekt för alla människors lika värde. En tydlig och konsekvent röst för respekt och tolerans mellan individer och grupper oavsett etnicitet, religion och partipolitisk hemvist. Hade modet att ta på sig davidsstjärnan som en markering mot den antisemitism som ånyo har blossat upp.

Där är några av juryns motiveringar till att Nalin Baksi anses verka i J A Selanders anda, den mångårige chefredaktören på Eskilstunakuriren som gjorde sig känd för sin avsky mot nazismen och sitt försvar för det fria ordet.

– J A Selander var en av få röster i Sverige som på 1940-talet offentligt fördömde Nazityskland och tog kraftigt avstånd från antisemitism. Selander försvarade rätten att utrycka sig fritt och var inte rädd att kritisera samlingsregeringens försiktiga förhållningssätt till Nazityskland. Det är hedrande att få ett pris i Selanders namn säger Nalin Baksi i ett pressmeddelande.

Login