Nod: Organisationerna drabbas hårdare av fusket än staten

”Oavsett om det handlar om insamlade eller statliga medel, så är det civilsamhällets organisationer själva som förlorar mest på ekonomiska oegentligheter.” Det säger Anders Lindell, kanslichef på Nod, om en ny studie av hur ekonomiska oegentligheter påverkar civilsamhället.

Trots granskningar av Riksrevisionen och Statskontoret, och trots den bitvis hårda allmänna debatten, har det hittills saknats en studie av hur ekonomiska oegentligheter påverkar civilsamhället självt. Så Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (Nod) lade ut den uppgiften på Sweco. Resultatet är en ny studie.

– Ibland låter det i debatten som att bara staten är brottsoffret, men det är primärt civilsamhällets organisationer som drabbas – och det dubbelt. Det handlar om pengar som de blir av med, men också om att deras legitimitet påverkas och därmed förmågan att hjälpa framöver, säger Anders Lindell till Altinget.

Poängen med rapporten är att lyfta ämnet inom civilsamhället, men också att visa på civilsamhällets behov för beslutsfattare och allmänhet. Nod brukar göra så kallade lägesbilder, men den här gången har uppdraget lagts ut externt. Sweco har intervjuat företrädare för 16 större organisationer (se faktaruta i botten) om deras perspektiv på debatten och om möjligheten att motverka oegentligheter.{{quote:13699:R}}

Login