Oljeqvist: Politikers kunskaper om civilsamhället har minskat

Samtidigt som allt fler pratar om behovet av att involvera civilsamhället i politiska processer, så minskar förståelsen för dess förutsättningar bland politiker och tjänstemän. Det menar Fryshusets vd Johan Oljeqvist.

När Altinget listade de ledamöter som inte kommer att kandidera till nästa riksdagsval, så var det flera av dem som anses väldigt kunniga när det gäller civilsamhällesfrågor: Per Lodenius (C), Christer Nylander (L), Ulla Andersson (V) och Bengt Eliasson (L).

Vad händer när personer med den kompetensprofilen byts ut, på riksdags-, lokal- och regionalnivå? Under Nystaprojektet ledde Johan Oljeqvist teamet Civilsamhällets övergripande förutsättningar. I sitt researcharbete stötte han flera gånger på synpunkten att förståelsen för civilsamhällets logik och förutsättningar har blivit sämre med åren. {{factbox:2818:R}}

– Kunskapen om civilsamhället har minskat både på politisk nivå och på tjänstemannanivå. Många vittnar om att ganska få av dem förstår civilsamhällets logik. Vi behandlas mer och mer som en underleverantör till det offentliga. Då förstår man heller inte varför man ska kontakta oss, om det inte är i samband med en upphandling, säger Johan Oljeqvist till Altinget.

Login