Överraskande val av kulturminister när regeringen presenterades

När Magdalena Andersson presenterade sin regering så var det många överraskningar som berör civilsamhället. Den helt otippade Jeanette Gustafsdotter blir kulturminister – och idrottsfrågorna lyfts över till Anders Ygeman. Civilminister blir Ida Karkiainen.

Jeanette Gustafsdotter var en överraskning på flera sätt, inte bara för att förhandssnacket helt har handlat om Lawen Redar. Redan tidigare under mandatperioden har det funnits en vilja i delar av de socialdemokratiska leden om att återta den för dem, historiskt sett, viktiga kulturministerposten. Att man då utser Gustafsdotter, som fick partibok så sent som i lördags, fick en del att höja på ögonbrynen.

Jeanette Gustafsdotter kommer senast från rollen som generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges museer. Hon har tidigare bland annat suttit i styrelsen för Fryshuset, varit vd på Tidningsutgivarna och jobbat som journalist. Utnämningen kan tolkas som en signal om att mediefrågorna, inte minst värnandet av public service, kan komma att bli en stridsfråga i valrörelsen.

En viktig skillnad mot tidigare ministärer är att idrottsfrågorna nu tas från kulturministern och i stället hamnar på Anders Ygeman, som är integrations- och migrationsminister.

Login