Regeringen färdig med proposition om avskaffad reklamskatt

När regeringen nu lägger propositionen om en avskaffad reklamskatt, så innebär det att en riktig långkörare närmar sig slutstationen. För delar av civilsamhället innebär den minskad administration.

Ambitionen är att förändringen ska träda i kraft vid årsskiftet. Förutom att skatten på annonser och reklam försvinner, så innehåller propositionen vissa följdändringar i lagen om förhandsbesked i skattefrågor, lagen om omräkningsförfarande vid beskattningen för företag som har sin redovisning i euro, skatteförfarandelagen och tullagen. Ingen av förändringarna väcker någon politisk oenighet.

Slutbetänkandet från 1996 års reklamskatteutredning (SOU 1997:53) fick namnet ”Avskaffa reklamskatten!” och i ett tillkännagivande från riksdagen 2002 sades det att reklamskatten borde avskaffas när det ekonomiska utrymmet tillåter. 

Ungefär 2 000 ideella föreningar betalar reklamskatt och av dem är omkring 1 800 verksamma inom sport-, fritids- och nöjesverksamhet, enligt regeringens promemoria. Av de 1 800 ideella föreningarna är 1 600 inom kategorin sportklubbar och idrottsföreningar.

Login