”Risken för oupptäckt psykisk ohälsa är stor”

Socialstyrelsen ska snart presentera en översyn av bemötande av psykisk ohälsa inom primärvården. Tillgången till stöd ute i landet är ett "lotteri", enligt Psykiatriska riksföreningen för sjuksköterskor, medan okunnig personal och långa väntetider skapar bristande tillit, enligt Fontänhuset.

I veckan ska Socialstyrelsen redovisa ett regeringsuppdrag från 2018 där myndigheten ska utvärdera bemötandet av psykisk ohälsa inom primärvården.

För många med psykisk ohälsa sker oftast det första mötet med vården på en vårdcentral eller liknande. Till Fontänhuset i Motala kommer många personer som lider av olika former av psykisk ohälsa och som vittnar om att primärvården på många sätt brister i bemötandet av psykisk ohälsa.

– Vi hör ofta om att våra besökare upplever att det är svårt att över huvud taget få komma till, att få en tid. Det är långa väntetider till de enheter eller personer inom primärvården som har kompetens inom psykisk ohälsa, säger verksamhetschef Elizabeth Olivares, till Altinget.

Login